Сглобяема къща на два етажа с дървена конструкция и еко панели от пресована слама


Представяме ви двуетажна сглобяема къща с висока енергийна ефективност и разчупен модерен дизайн със скатен покрив в двустранен наклон с по-висока и по-ниска част от 30%.

Проектираното застрояване е организирано изцяло надземно с два жилищни етажа и един подпокривен складов етаж. Сградата е повдигната над терена посредством стоманени колони и витлови анкери.


пасивна къща
пасивна къщапасивна къща
пасивна къща

Основи и планировка

Конструкцията на сградата е дървена, сглобяема с послоен монтаж, с два надземни етажи и един подпокривен, достъпът до който се осъществява с моряшка стълба.

Фундамент е стоманобетонов, на който предварително са заложени стоманени колони Ф114.3×4, изпълнени от Стомана S235 JR съгласно БДС EN 10027-2:2015 по детайл, както и витлови анкери Ф76.1×3. Върху поставените витолови анкери и стоманени колони е изпълнен дървен гредоред.

Междуетажната конструкция е решена с дървен гредоред изпълнен от STEICO Ijoist SJNFB60 греди и LVL греди по периферията.

ниско енергийна къща

Основна конструкция и стени

Сградата е изпълнена с дървена конструкция по система на фирмата „Ekopanely“. Ограждащите фасадни стени са по системата ЕКО2, включваща два слоя панели от пресована слама, изолация от каменна вата между дървената конструкция 14см, дървесно-влакнести плочи за затваряне на външната част от стените, и завършек от варова мазилка и дъсчена обшивка.

Носещите и неносещи вътрешни стени също са затворени с панели от пресована слама, покрити с варова шпакловка и се завършени с интериорна, дишаща боя.

ниско енергийна къща

Покрив, подове, остъкляване

Покрива има два ската – ниска част над едноетажната част и висока част над двуетажната част. Покрит с фалцова ламарина, носещата му конструкция е от 18 см ребра с вата помежду. Отводняването на покрива е решено със стоящи улуци и скрити водосточни тръби. Дъждовните води от тях се изливат на терена.

Подовете в различните помещения се покрити с дюшеме, микроцимент, стените с варова боя и микроцимент, а таваните с варова боя.

Остъкляването е заложено с дървена дограма и стъклопакет с нискоемисионно стъкло.

ниско енергийна къща

Детайли за проекта

РЗП – 164.2 м2


ниско енергийна къща

Платформа

Повдигнатата на стоманени колони и витлови анкери носеща платформа е с височина над прилежащия терен 1,9 м към северозападната фасада в най-високата си точка, и 0,5 м към югозападната.

I етаж – кота ±0.00 = 652.70

Обща площ на етажа – 105.47 м2

На етажа са разположени дрешник, дневна с кухня и трапезария, спалня, баня и мокро помещение, покрита тераса и склад с достъп отвън.

Входът на сградата е достъпен посредством външни стъпала с площадка.

Светлата височина на етажа е 2.83 – 5.30м за дневната и 2.60м за всички останали помещения.

Предвижда се отоплението на сградата и осигуряването на топла вода да бъде чрез газов котел.

По искане на инвеститора принудителна вентилация не се предвижда. Проветряването на помещенията ще става през отваряемата дограма.

II етаж –кота +3.00 = 655.70

Обща площ на етажа – 58.58 м2

На етажа са разположени спалня и баня.

Светлата височина на етажа е 1.07 – 3.78м за жилищното помещение и 2.30м за санитарното.


Неизползваемо подпокривно пространство за склад

+5.70= 658.4 с площ= 22.66м2

Достъпът се осъществява посредством моряшка стълба.


пасивна къща
пасивна къща
пасивна къща
пасивна къща


Сподели този проект

Вижте още от реализираните ни проекти

екологична дървена къща

Представяме ви истинско бижу с висока енергийна ефективност, модерно и удобно разпределение на вътрешните пространства, а фасадното и интериорно оформление е изпълнено с елементи от националната ни архитектура, вдъхновени най-вече от пловдивската възрожденска архитектура.

Триетажна дървена къща във възрожденски стил
спонец дървени къщи

Едноетажна екологична дървена сглобяема къща, изпълнена по ЕКО2 – дифузно отворена система на външните стени, чрез която имат способността да поемат и отдават влагата, регулирайки по този начин влажността на въздуха в къщата. Системата не позволява кондензирането на водните пари във вътрешността на стената и носещата конструкция е защитена от увреждане.

Дървена къща в Лясковец